Общо показвания

петък, 24 юни 2011 г.

ПИСМА ДО СЕБЕ СИ

Второ писмо
Икономическата криза 
                              
Всички знаем какво се случва сега с пазара на труда и с бизнеса, не само на местна почва, но и навсякъде по света. Много хора изпадат в униние и гледат със страх в бъдещето, уплашени от тази бизнес- и житейска ситуация.
   Доказано е обаче, че лидерските качества се проявяват именно в такива сложни времена, а не когато всичко върви гладко. Разровете се в биографиите на успелите хора и в живота на всеки от тях ще намерите някаква повратна точка, някакво събитие, което коренно е променило живота им. Всъщност най-вероятно ще откриете вереница от такива събития, произшествия, които са им помогнали да станат това, което са в момента, да разберат какви са в действителност.
  Както в бурята оцеляват само най-добрите моряци, така в кризата се разкриват качествата на най-добрите лидери.
   Обърнете внимание на трусовете, които се случват с нас. Когато човек е успешен и живее добре това му позволява да се отнася по-спокойно към тези неща. Но срещнем ли човек, който изцяло преоценя своите жизнени принципи и ценности, преразглежда своя модел за управление на бизнеса и самата му същност на изграждане, то насреща си имаме случай на пълна разруха. За да бъде нещо построено отново, то обикновено трябва да бъде разрушено. Това е не само бизнес-закон, но един от най-важните природни закони.
   Всеки пробив се предшества от неуспех. Ценете неоценимата полза, която ни носят трусовете - те са важни още и с това, че вещаят промени. А промените също са природен закон.
Промените са добро, защото именно благодарение на тях  има растеж, както в природата, така и в бизнеса.
  В човешката природа е заложен стремежа да избягваме промените, стараейки се да  останем в тихия залив, спасявал ни тъй често от бурите.  Хората предпочитат да използват проверените начини, дори те да не са най-добрите. Просто така сме свикнали. Промените и тежките времена ни карат да се усъвършенстваме, да вървим напред и да се развиваме. Сега, когато световната икономика е в процес на промени, много хора изпадат в паника. Но истинският лидер вижда в тази ситуация възможности. Как и вие да станете такива? Задавайте си въпроса: „Как мога да извлека полза от дадена ситуация?” Правете го постоянно и спрете да гледате на ставащото като на срив, криза и постоянно растяща конкуренция. Вижте в създалата се ситуация възможностите. Приемете случващото се, от което се оплакват всички наоколо, като даденост и се запитайте: как да извлека полза от това?
  Има още няколко правила, които ще ви помогнат да постигнете ново равнище в живота и бизнеса.
   Грижете се за здравето си. Съществува тенденция хората да се занемаряват в тежка жизнена ситуация. Отделете част от времето си за умствена храна – четете книги и слушайте аудио лекции, общувайте с интересни хора - такива, които ви вдъхновяват и подкрепят. Обръщайте си повече внимание – за хранене, сън, разходки на свеж въздух. Подхранвайте се емоционално чрез смеха и приятно прекарано време с любимите хора, занимавайте се с неща, които ви носят радост.
  Не жалете време и за тишината, спокойствието и съзерцанието, които ни дава нашето четвърто измерение – Природата.
 В тези тежки времена се наслаждавайте на живота. Сега много се говори за позитивното мислене и това често дразни хората – какво мислене, като нямаш пари или не живееш добре. Но науката е доказала, че животът изпълнен с благодарност и умението да ценим и най-простите неща активно влияе не само на нашата психология, но и на биологията ни. Бъдете благодарни за всяка, дори и малка радост. Обръщайте внимание на всички блага, които ни праща съдбата и възпитавайте в себе си умението да цените това, което имате. Стара поговорката гласи: „оплаквах се, че съм бос, докато не срещнах човек без крака”. Благодарността е велика сила във времето на трусове и ако се научим да я ползваме, трусовете ще се превърнат в по-добри дни за нас, нашия бизнес и нашия живот.

3 коментара:

  1. Наистина е трудно човек да се настрои позитивно, особено ако се намира в онзи период, когато сякаш едва ли не светът е срещу него. Лично аз също изпитвам трудности да съм постоянно позитивно настроен, но когато го постигам, сякаш животът става с една идея по-лесен и интересен.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо сте ми изтрили коментара? :(

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Тони, не съм трил коментара Ви. Вие бяхте публикували един коментар, но на поста $100 причини на салфетка", най-новият ми пост и той се намира най-отгоре на страницата (влезте в меню Начална страница). Аз пък написах 2 коментара на Вашият сайт, и за да не се повтарям, там Ви моля за някакви координати за връзка. Очаквам отговора ВИ. До скоро...

    ОтговорИзтриване